Pages

Saturday, August 30, 2014

Kajian Kes: Sumber Tenaga

بسم الله الرحمن الرحيم
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
Tajuk entri ini merupakan salah satu topik di dalam subjek Sejarah Dan Sosiologi Sains Dan Teknologi Dalam Dunia Islam (Semester 2, Sesi 2013/2014).

Apa yang menarik mengenai tajuk ini? Sahabat-sahabat tahu, tenaga elektrik yang kita nikmati sekarang, bagaimana ia didapati/terjadi/sumbernya?

Sumber utama tenaga di dunia adalah bahan api fosil. Bahan api fosil terdiri daripada petroleum, gas asli dan arang batu (sumber tenaga). Menurut taklimat yang saya dengar ketika lawatan saya dan kawan-kawan ke Agensi Nuklear Malaysia, sumber tenaga di Malaysia adalah gas asli (60%), arang batu (30%) dan hidro (< 10%).

Bahan api fosil adalah sumber tenaga yang tidak boleh diperbaharui. Kelak, bahan api akan habis digunakan. Jadi, bagaimana jika bahan api ini habis? Bagaimana kita ingin menjana tenaga?

Oleh itu, terdapat usaha untuk meneroka beberapa sumber tenaga yang boleh diperbaharui, sebagai alternatif kepada bahan api fosil. Antara sumber tenaga yang boleh diperbaharui adalah tenaga solar, angin, hidro dan nuklear. Sumber tenaga berikut mempunyai kebaikan dan kelemahan masing-masing.

Selain itu, kita sebagai pengguna juga boleh melakukan sesuatu. Gunalah tenaga elektrik dengan bijak ^_^ Gunakan tenaga elektrik bila perlu sahaja, dan berjimat-cermat di dalam penggunaan elektrik. Terdapat 23 cara untuk menjimatkan tenaga  :) :)

Akhir kata, video berikut adalah tugasan bagi subjek Ilmu Wahyu dan Fenomena Alam. Semoga beroleh ibrah (pengajaran)! (",)

Memasukkan sampah ke dalam tong sampah adalah satu amal soleh. Amal soleh = beroleh pahala insha Allah. Mari bertindak sebaik mungkin~ untuk mendapat redha Allah

Bacaan tambahan:
Tenaga
Pembangunan Sumber Tenaga Yang Boleh Diperbaharui Mengikut Perspektif Islam

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...