Pages

Friday, December 28, 2012

U.S.R.A.H

بسم الله الرّحمن الرّحيم
السّلام عليكم ورحمة الله وبركاتهU.S.R.A.H
Untuk Semua Rasa ALLAH Hebat ^^,


Suatu hari, saya bersembang dengan sahabat saya, Izzah Farhanah;

"Munirah, awak tahu tak kenapa Imam Hassan al-Banna mewujudkan usrah?"
"Tak tahu. Kenapa?"
"Pada waktu itu (zamannya), institusi kekeluargaan telah rosak jadi, dia mengambil inisiatif untuk mengembalikan semula fungsi dan peranan keluarga Islam dengan mewujudkan usrah. Seperti yang kita tahu, usrah bermaksud keluarga di dalam Bahasa Arab."
"Oh, begitu."
"Jadi, kalau awak dah dididik dengan baik oleh ibu dan ayah awak, itulah usrah sebenar."

(,^^)(^^,)

Alhamdulillah, saya berkesempatan menghadiri usrah wonderpets oleh kak Rozana. Serba-sedikit yang dapat saya kongsikan;

*Kawasan pedalaman di Sarawak mempunyai 3 tahap; pedalaman 1, pedalaman 2 dan pedalaman 3.

*Aqidah kita umpama harimau yang sedang tidur. Apakah sifat harimau? Ganas, makan manusia dan sebagainya. Tetapi bagaimana keadaannya apabila dia tidur? Sifat-sifat itu tadi akan hilang. Apabila kita kejutkan harimau itu daripada tidurnya, apa yang akan terjadi? Ia akan kembali kepada sifatnya yang asal.

Sekarang, suasana di sekeliling kita adalah suasana yang mengamalkan islam. Lahir dalam keluarga islam. Harimau kita (aqidah) tidak rasa terkejut. Tidak ada perkara-perkara atau soalan-soalan yang membuatkan aqidah kita terkejut.

Biasanya, sesiapa yang ke luar negara akan mengalami keadaan yang mana umat islam adalah minoriti sedangkan non-muslim adalah majoriti. Oleh itu, harimau kita akan terkejut. Sebagai contoh, katalah kita berada di Uganda (saya tak tahu ejaan sebenarnya). Orang di sana sangat gembira menerima kedatangan kita lalu, mereka memasang perangkap (bukan untuk perangkap kita tetapi untuk menjerat haiwan). Kemudian, ada seekor haiwan yang masuk perangkap tersebut. Haiwan apakah itu?

Zirafah rupa-rupanya. Alamak, ziarafah boleh makan ke? Kita tidak tahu jawapannya..

Baiklah, makanan dalam islam ada 2 kategori iaitu halal dan haram (asas). Mari kita lihat ciri-ciri haiwan yang haram dimakan. Ada tak ciri-ciri tersebut pada zirafah? Tiada kan. Jadi boleh makan.

Nak makan, kena sembelih dulu. Err, zirafah lehernya panjang, nak sembelih di mana ye? Ermm.. Haiwan apa yang lehernya panjang? Unta ^_^ Jadi, kita boleh sembelih zirafah sepertimana kita sembelih unta.

Pengajarannya? Carilah ilmu. Tuntutlah ilmu =) Dan iman sebagai pembimbing. Insyaallah, kita berupaya untuk mengamalkan ilmu tersebut. Ilmu + Iman = Amal yang benar.

Allahua'alam. Ini serba-sedikit yang saya ingat. Mohon betulkan jika ada yang salah (^_^). Ilal liqa' insyaallah! ^^, Seeru 'ala barakatillah~

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...